Services
Architecture
Electrical Engineering
Energy & Sustainability
Interiors
Mechanical Engineering
Technology
Size
Project Size
210,870 sq. ft.
DATES
Completion Date
2014-03-12
COST
Project Cost
$47,000,000
Client Contact
John Keedy University of Michigan
[X]

Over the course of several years, research labs had taken over the majority of the building that was once home to the Department of Mechanical Engineering. This created a condition where all of the academic spaces for this department had been scattered across campus creating a disjointed experience for students and visitors. In an effort to correct this, the department set out to renovate this building with two main goals in mind.

Goal number one was to put engineering on display so that students, parents, visitors, and even prospective students could see the exciting work that was once hidden behind concrete block walls and spread across campus. The second goal would be to create a new home for the Department of Mechanical Engineering bringing researchers, students, faculty, and administrative staff into one main location.

In order to achieve these goals, renovation had to be precise due to the limited budget and the need to keep the many research labs active. The 3D plan views to the right show a color coded extent of renovation. While the entire building would receive complete replacement of the mechanical and electrical infrastructure, the circulation and offices shaded in aqua would also receive only cosmetic updates. Research labs shaded in blue would benefit from minor renovation including some slight reconfiguration, while the academic core shown shaded in orange would be completely reconfigured to satisfy the two main goals.

 

Project Overview

New construction of a cutting-edge, mechanical engineering University science lab complex with exacting nanotechnology measurement standards and 8 ultra-low vibration chambers to measure the space between atoms. The design creates a more recognizable on-campus presence for the College of Engineering using a giant LED wall showing abstract samples of active lab work.

Project Team

Principal-In-Charge
Project Architect
Aubree S. Robichaud, AIA, NCARB
Mechanical Engineer
Specifications Writer
Design Partner
Perkins + Will
Laboratory Planner
Jacobs Consultancy
Construction Manager
DeMaria